Keestrack R6e

Elektrificatie in de Nederlandse recyclingindustrie

Elektrificatie speelt een steeds grotere rol in verschillende industrieën, en de recyclingsector is daar geen uitzondering op. Bedrijven in de recyclingindustrie worden geconfronteerd met wet- en regelgeving die hen tot elektrificatie aanzetten. Nieuwe uitdagingen en mogelijkheden ontstaan door de verschuiving naar elektrische machines. In een interview met Johnny Kraai, verkoopadviseur bij Van der Pols, en Marcel Kerkhofs, marketingmanager bij Keestrack, werden verschillende aspecten van elektrificatie besproken en hoe dit de toekomst van de recyclingindustrie in Nederland beïnvloedt.

Elektrificatie verwijst naar het gebruik van machines die op elektriciteit kunnen draaien. In de recyclingindustrie hebben mobiele breek- en zeefmachines vaak een plug-in mogelijkheid en worden ze voorzien van een backup-dieselmotor met een generator voor continuïteit. Het doel van elektrificatie is echter om machines volledig elektrisch te laten werken, wat resulteert in nul emissie en het aanpakken van het stikstofprobleem.

De motivatie voor elektrificatie is tweeledig zegt Marcel Kerkhofs. “Enerzijds willen bedrijven een ecologische oplossing bieden, die ook economisch haalbaar is.” Johnny Kraai vult aan: “elektrificatie leidt namelijk tot lagere kosten, aangezien elektriciteit ongeveer een derde kost in vergelijking met diesel. Bovendien hebben veel recyclingbedrijven zonnepanelen geïnstalleerd of plannen ze dit te doen, waardoor ze overdag stroom kunnen genereren en profiteren van real-time wind- en zonne-energie. Anderzijds biedt elektrificatie voordelen op het gebied van onderhoud. Elektrische installaties hebben geen onderhoudsgevoelige dieselmotor en dus geen lucht- of oliefilters, of olieverversingen nodig en slijten minder snel dan hydraulische systemen. Bovendien zorgen elektrische machines voor minder geluidsoverlast en luchtvervuiling.”

Johnny benadrukt dat elektrificatie bedrijven de mogelijkheid biedt om machines efficiënter te gebruiken. Met volledig elektrische machines kunnen gebruikers de motor uitschakelen wanneer er gedurende een bepaalde tijd geen belasting is, terwijl dit bij hydraulische systemen nog niet mogelijk is. Bovendien kunnen eenvoudige hydraulische systemen vaak alleen op locatie worden bediend met hendels, terwijl elektrische systemen op afstand kunnen worden bestuurd. Keestrack diesel en hydraulische machines worden standaard uitgevoerd in load-sensing hydraulics wat een brandstofbesparing van minstens 25% oplevert ten opzichte van eenvoudige hydraulische systemen.

Waterstofimplementatie in de recyclingindustrie

Naast elektrificatie wordt ook het gebruik van waterstof als energiebron overwogen in de recyclingindustrie. Marcel merkt op dat Keestrack alle aandrijftechnieken bekijkt en alle opties openhoudt, en als waterstof economisch haalbaar wordt, er zeker ook in deze richting gekeken wordt. Hij stelt dat het mogelijk is dat zowel elektrificatie als waterstof binnen 3 tot 5 jaar beide tot de mogelijke aandrijftechnieken kunnen worden gezien. Johnny: “Er is al vraag vanuit klanten naar deze mogelijkheid.” Waterstof biedt verschillende voordelen, maar er zijn ook uitdagingen waarmee rekening moet worden gehouden. Een van de belangrijkste aspecten is de beschikbaarheid van waterstof. Hoewel het gebruik van waterstof als brandstof steeds meer wordt verkend, moet er nog een infrastructuur worden opgebouwd voor de productie, opslag en distributie ervan. Bovendien kost de productie van waterstof momenteel veel energie.

Het gebruik van waterstof als energiebron in de recyclingindustrie kan echter interessante perspectieven bieden. Met de toenemende capaciteit voor het opwekken van wind- en zonne-energie kan er veel elektriciteit worden gegenereerd en overtollige stroom kan worden omgezet in waterstof. Dit zou de beschikbaarheid van waterstof vergroten en tegelijkertijd bijdragen aan het verminderen van de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen. Er zijn al waterstofmotoren beschikbaar, wat betekent dat de technologie klaar is om te worden geïmplementeerd in de recyclingindustrie. Het gebruik van waterstof als energiebron zou zowel de ecologische als de economische aspecten van de sector ten goede kunnen komen. Hoewel er nog veel ontwikkelingen nodig zijn voordat waterstof breed kan worden toegepast in de recyclingindustrie, is de interesse en de vraag vanuit klanten er al. Het combineren van elektrificatie en waterstof zou de sector in staat stellen om diverse duurzame oplossingen te bieden die aan de behoeften van zowel klanten als het milieu voldoen.

Keestrack ontwerpt, produceert en verdeelt mobiele breek- en zeefmachines sinds de oprichting in 1988 door Kees Hoogendoorn en zijn vrouw Annet Schoenmaker, met als doel om de meest energie-efficiënte en productieve machines op de markt te brengen door voortdurende innovatie, zodat eindgebruikers kunnen produceren tegen de laagste kosten per ton.
Vandaag leidt de tweede generatie Hoogendoorns het familiebedrijf met meer dan 1.000 werknemers wereldwijd en kantoren in België en de VS, en productievestigingen in Tsjechië, Italië, Turkije, China en India, meer dan 115 verdelers vertegenwoordigen Keestrack in meer dan 100 landen.